Większość z nas na co dzień używa cukru. Do słodzenia kawy, herbaty, do ciast i deserów, ale rzadko zastanawiamy się nad tym, jak smakuje roślina, z której on pochodzi. W Polsce większość cukru, jaki jest dostępny w sklepach pochodzi z buraków cukrowych i jednocześnie burak ten jest jednym z najistotniejszych elementów polskiego rolnictwa. Paradoksalnie, kiedy chciałam upiec buraczane ciastka w mieście miałam ogromny problem ze zdobyciem tego warzywa. W końcu przywiozłam ze wsi, alternatywą jest też podpytanie w cukrowni.
Burak jest warzywem od dawna wykorzystywanym w kuchni polskiej. Już według słowiańskich wierzeń był symbolem młodości, dawał długowieczność
i urodę. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ ma on właściwości antyoksydacyjne, ale też wzmacniające odporność, zawiera wiele minerałów i witamin.
i urodę. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ ma on właściwości antyoksydacyjne, ale też wzmacniające odporność, zawiera wiele minerałów i witamin.
Korzystając z sezonu postanowiłam wypróbować kilka przepisów z burakiem w roli głównej, których próbowałam kiedyś i ich smak został w mojej pamięci.
Ciastka z buraka cukrowego
Składniki:
- średniej wielkości burak cukrowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- mąka (tyle, żeby ciasto nie było zbyt klejące i dało się z niego formować ciasteczka, niecały kilogram)
- łyżka maku
Buraka należy obrać i pokroić w dużą kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości, wystudzić, zetrzeć lub zblendować. Następnie połączyć wszystkie składniki z burakiem i uformować ciasteczka. Można posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni, aż się zarumienią.
Buraczak lubelski
Składniki:
- 2 duże buraki cukrowe lub trzy mniejsze (w sumie około 2 kg)
- 3 jajka
- 3 dkg drożdży
- szczypta soli
- szklanka wody, w której gotowaliśmy buraka
- pół szklanki cukru
- 2 i pół szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 dkg masła
- mak
Tak samo, jak w poprzednim przepisie, buraka należy obrać, pokroić i ugotować do miękkości. W szklance wody, w której gotowaliśmy buraka rozpuszczamy masło a w lekko ostygniętej drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, buraka startego na dużych oczkach tarki, śmietanę oraz 2-3 łyżki maku. Ciasto mieszamy a następnie wylewamy je na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką. Wierzch posypujemy makiem. Przykrywamy
i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 90 minut.
i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 90 minut.
Syrop z buraka
Składniki:
- burak cukrowy
- woda
Takim syropem nasze prababcie słodziły kawę zbożową, kiedy cukier był niedostępny. Smak takiej kawy jest wyjątkowy i na długo zostaje w pamięci.
Buraka obieramy, kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą i gotujemy. Gotujemy około 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając wodę. Następnie wyjmujemy z wody buraka i gotujemy wodę dalej, aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję. Mój syrop ma konsystencję miodu, mogę nim słodzić herbatę, kawę zbożową lub jeść z chlebem, jak miód. Im dłużej gotujemy, tym bardziej jest gęsty i przypomina karmel.
Buraka obieramy, kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą i gotujemy. Gotujemy około 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając wodę. Następnie wyjmujemy z wody buraka i gotujemy wodę dalej, aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję. Mój syrop ma konsystencję miodu, mogę nim słodzić herbatę, kawę zbożową lub jeść z chlebem, jak miód. Im dłużej gotujemy, tym bardziej jest gęsty i przypomina karmel.
Smak potraw z buraka na długo zostaje w pamięci. Jest specyficzny i nie każdemu może przypaść do gustu, jednak w tych potrawach mieści się część naszej kultury ponieważ jadali je nasi przodkowie, więc warto ich spróbować.
Fajne przepisy :)) pozdrawiam serdecznie :) woman-with-class.blogspot.com
OdpowiedzUsuń